dijous, 4 d’agost del 2011

47. El poder de les agències de rating


Les agències de valoració només donen opinions. Res més que això. No se m'acut cosa més estúpida que voler impedir per llei que algú valori en veu alta si una inversió és o no segura. Ja no et dic si ho fa des d'un altre continent. De debò que algú pot creure que això és legislable? Fa uns anys la van cagar estrepitosament quan van valorar com a bones unes inversions que eren desastroses (les subprimes i tota la pesca). La van cagar però ben cagada. Ara, però estan fent bé la seva feina i estan indicant que hi ha països europeus que estan tenint problemes d'insolvència (els grecs necessitarien pujar els impostos més d'un 400% per tornar el 170% del PIB que deuen). Reacció dels capitosts europeus? Demanar a les agències de valoració que no facin la seva feina i que menteixin. I a més amenaçar amb crear una agència europea que en comptes de valorar si les inversions són segures es dediqui a dir que ho són per sistema... delirant, sincerament. Segur que una agència amb aquest perfil tindria una graaaaaan influència en les decisions dels inversors.

Però que no havíem dit que era catastròfic que indiquessin que una mala inversió és bona? A què ve ara que demanin expressament que ho facin? Doncs bé, per una part la normativa del Banc Central Europeu permet que es presenti el deute sobirà com a aval per a un nou crèdit, sempre i quan el país tingui bona valoració. Valoració feta per qui? Per les agències de valoració, efectivament. Per una altra part, les lleis de pensions prohibeixen invertir en valors que no siguin molt segurs. Segurs segons qui? Segons les agències de valoració, no faltaria més. Segur que les intencions en què es van elaborar aquestes regulacions eren boníssimes. Seguríssim. Però el cas és que ara, si la qualificació baixa els bancs hauran de tornar un munt de diners de cop al BCE i es col·locaran en una situació financera dificultosa per a ells.

En aquestes condicions, i tenint en compte el que hi arrisquen invertint-hi, algú s'estranya que als bancs els acolloni invertir en deute sobirà i que la prima de risc faci les pujades que fa?

Que els polítics no us enganyin. La sensació que em transmeten és que si es posen a parlar de la desregulació davant la que estan indefensos es deu a què han d'amagar una legislació que és una pífia considerable. Així s'espolsen les culpes i fan com si ells no tinguessin res a veure amb la situació creada.


-Es pot saber qui ha donat tant de poder a les agències de rating com per poder decidir quins estats fan fallida?!
-Vostè. Miri. Aquí. A les normes del Banc Central Europeu.
-Apa, que curiós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cerca'ns a Google+