dilluns, 21 de desembre del 2020

1432. La càrrega viral aquella

Vinyeta publicada fa uns dies al Racó.

-Però treu-te la mascareta! Som a l'aire lliure! Aquí els virus no s'acumulen! he llegit que cal una dosi d'uns 500 virus per ser infectat!
-PERÒ QUE NO FUNCIONA AIXÍ! Quan es parla de la dosi mínima de virus, no s'està parlant d'un número màgic, a partir del qual es produeixi la infecció.
Probabilitat d'infectar-Nombre de virus
-De fet, amb un sol virus n'hi pot haver prou per infectar algú. Simplement esdevé més probable, com més s'entri en contacte. El motiu pel que passa això és perquè els virus no son vius, no es mouen, no fan res, són com pedrots.
-M'avorreeeeeeixo...
-Per tant, quan es respira cal que vagi a parar a la diana sol, per atzar. No es poden quedar atrapats a una dent o a la gola. No poden enganxar-se als mocs de la tràquea. Cal que vagin a les cèl·lules correctes i que per casualitat la seva proteïna externa encaixi de manera molt concreta amb una proteïna de la superfície de les cèl·lules.
-SÍ!
-Clic!
-I això és molt improbable. És com si es comprés un bitllet d'una rifa amb cada virus. Amb un n'hi ha prou per guanyar, però és molt improbable. Amb 500, en canvi, ja esdevé més probable que improbable. Amb 50.000 en guanyes tants de cop que et pots posar malalt més ràpid del que pot reaccionar el sistema de defenses del cos. El que vull dir és que hi ha les mateixes possibilitats de guanyar el premi empassant-te 500 virus en un lloc tancat que empassant-te cinquanta virus en deu llocs oberts diferents. M'has entès?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cerca'ns a Google+