divendres, 7 de desembre del 2012

148. Un escèptic ha passat per aquesta pissarra


ACLARIMENT ESCÈPTIC
medicina real = funciona
medicina real + medicina complementària = funciona
medicina real + medicina complementària = medicina real
medicina complementària = medicina real - medicina real
medicina complementària = 0
QUEDA CLAR?

4 comentaris:

  1. D'entrada, dir-li real ja és començar malament, però és que a més això no ho pensa un escèptic, sinó un pseudoescèptic.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per què és començar malament? I per què ho pensa un pseudoescèptic?

      Podries desenvolupar la resposta?

      Elimina
  2. No és que estigui a favor de totes les alternatives (encara que tot cal considerar-ho a la llum de la raó, t'ho recordo) tant com que estic en contra dels "raonaments" que tenen les seves conclusions entre les seves premisses. Això és així especialment quan aquestes conclusions es presenten en forma de judicis de valor com el que recull l'apel · latiu "real" quan s'oposa a "complementari" (la qual cosa és un disbarat semàntic d'entrada, ja que real, com indissimuladament s'implica, al que s'oposa és a "irreal").

    Òbviament si estiguéssim en possessió de la veritat absoluta la pissarreta dibuixada resultaria impecable: medicina és el que ho és funcionalment (és a dir, la pràctica construïda sobre unes bases lògiques i comprovada, o més aviat no refutada, empíricament) i no qualsevol altra cosa.

    Com no estem en possessió de la veritat absoluta, el que com a bons escèptics hauríem demanar és que el valor de qualsevol teràpia nova que es pretengui es sotmeti a judici lògic i empíric abans d'acceptar O DENEGAR la seva validesa. Per tant, no val reduir en bloc el valor de totes les "medicines complementàries" a zero, ja que equival a dir que ja sabem tot el que cal saber i res més, mai funcionarà.

    D'alguna cosa en aquesta línia crec que poden provenir tant això del mal començament com el qualificatiu de "pseudoescèptic". L'escepticisme, si a alguna cosa obliga, sembla que és a concretar i precisar.

    Fóra bo tenir-ne més, d'escepticisme seriós, vers al coneixement científic "establert". El faria millor.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs hauries d'estar en contra de totes les complementàries ja que quan es demostra que una teràpia és més eficient que el placebo llavors deixa de ser medicina complementària o alternativa i passa a ser medicina a seques. L'única que hi ha. La que funciona.

      I el que funciona o no, es pot mesurar. No és res místic. Es pot saber. Amb certesa estadística. Per tant, no és un tema que després d'una anàlisi adequada es pugui criticar algú dient que "es creu amb la veritat absoluta". Simplement, és algú que té dades.

      Elimina

Cerca'ns a Google+