divendres, 8 de febrer del 2013

189. La no divulgació científica


Aquest acudit l'he expressat mil vegades, de mil maneres diferents. Els meus seguidors al Twitter poder donar-ne fe. Però curiosament, mai n'havia fet una vinyeta. Ja tocava. Ho havia intentat diverses vegades, però l'actualitat sempre m'havia fet nosa i me l'havia fet aplaçar.

Algú ha de rebentar d'una vegada la bombolla Punset. Permeteu-me contribuir-hi. Ho diré de manera que quedi clar: EN PUNSET NO ÉS UN BON DIVULGADOR CIENTÍFIC. De fet, aclareixo per als despistats, tampoc no és científic, sinó economista, encara que no tingui cap mena de problema ni vergonya a presentar-se com a tal. Algú que creu que el principi d'indeterminació cal aplicar-lo a la vida macroscòpica diària (i que és imprescindible per a entendre-la), que anunciï "pa 100% natural" o que entrevisti a l'Uri Geller (per dir el més conegut dels estafadors entrevistats) dient que la ciència encara no ha pogut explicar els seus poders, és un molt pèssim divulgador científic. De fet, sembla que no sàpiga interpretar correctament pràcticament res del món científic. I no. No estic sent Pere-punyetes per què sigui del ram de les ciències biològiques, que de les físiques no en sé un borrall i tot i així aconsegueix posar-me nerviós amb les seves enormes i contínues cagades monumentals (l'aigua no és capaç de captar els sentiments, senyor Punset!).

I el pitjor és que tenim bons divulgadors científics que podrien fer una bona feina, que es veuen desplaçats per aquest home que els mitjans han volgut revestir d'una mena d'aureola d'home respectable i ple d'una enorme saviesa que fa que estigui mal vist criticar la seva destraleria. És lleig haver de sentir a científics criticant-lo en privat però que ningú de rellevant no digui mai res en públic. És tabú. Està mal vist. Et criticaran. Ell és savi. Però què fas? Però què dius? D'acord, potser s'equivoca alguna vegada, però almenys fa divulgació científica.

Si a algú li interessa la divulgació científica hauria d'estar d'acord que ja va sent hora de jubilar-lo i de posar-hi algú que encara que no entengui tot sobre el que vulgui divulgar (no és humanament possible entendre-ho tot) es deixi assessorar, en comptes de divagar amb misticismes que no tenen cabuda en la divulgació científica i que tan bé li van per als seus plantejaments d'autoajuda.

Què passaria si en Punset retransmetés els esports?
-No n'encerta ni una! No entén res. Barreja totes les dades entre si i amb misticisme. I les mal interpreta! A vegades fins i tot em sembla que el que està fent és un programa d'atoajuda.
-El jugador xuta i... ¡CISTELLA!
-Abans ha dit que en Messi era el millor jugador merengue que havia donat Mèxic.
-AI! COM SOU! PERÒ ALMENYS FA DIVULGACIÓ D'ESPORTS, NO?!
D'acord, no passaria. Això només pot passar amb la ciència.

10 comentaris:

  1. Per fi!!! Algú que pensa com jo!!! Al·leluia!!!

    No el puc ni veure... sempre que surt per la tele canvio de canal. És insuportable...

    I, tot i que el meu camp d'estudi no té res a veure amb la biologia o aquestes coses que toca ell, es veu moltes vegades que la caga!!!

    En fi... jo seguiré humilment amb el meu doctorat... Que no passarà a la història ni sortirà a la tele... Però serà cert :P

    ResponElimina
    Respostes
    1. Evidentment, som molts els que ho pensem. El problema és que no ho digui gent destacada, donant-li cobertura de facto.

      Elimina
    2. Faltan voluntaris amb ganes de divulgar ciencia. Preneu nota dels programes divulgatius del pais vasc,mùrcia Saragossa etc.

      Elimina
    3. No voluntaris no en falten. Aquest no n'és el problema.

      Quina enveja em fan al País Basc amb els seus programes...

      Elimina
  2. De debò, gràcies Gargotaire! M'he discutit amb molta gent per aquest tema! Jo també faig com el Pere Calella, canvio de canal cada cop que el veig. Cada entrevista al Sr. Punset és un atemptat contra el saber científic...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gairebé que fa la sensació que caldria signar un manifest o alguna cosa per l'estil.

      Elimina
  3. Vaig comprar amb il·lusió el seu llibre "El alma está en el cerebro" quan va sortir. No el vaig poder acabar. No només està mal escrit, sino que no té cap mena de sentit el que hi diu. De fet ni tan sols sé si hi diu alguna cosa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sembla que ve a ser un munt de frases inconnexes entre elles. La gent no segueix el fil i en comptes de pensar que es deu a què no n'hi ha pensen que es deu a què és molt complicat i profund.

      Elimina
  4. Sé que la vinyeta fa temps que va ser publicada, però veient el teu gran amor pel Punset ("amor" que comparteixo completament) m'he vist amb l'obligació de recomanar-te el llibre "El lladre de cervells" de Pere Estupinyà, que va estar al MIT, Harvard i NIH, becat com a periodista científic (tot i que ell és biòleg crec, i això no t'agradarà: va ser editor de Redes). Sent biotecnòleg potser et semblarà que fa curt en la profunditat de les explicacions, però està bastant ben explicat per a la gent del carrer, i bastant apasionat.

    Salutacions d'un aspirant a biotecnòleg :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo no puc parlar malament dels col·laboradors i assessors que tingui al programa. Estic segur que en té de molt bons però que això tan és perquè s'hi pixa a sobre.

      Elimina

Cerca'ns a Google+