dilluns, 1 de desembre de 2014

524. La llista de la discòrdia


Ningú m'ho ha demanat, però sóc prou prepotent com per a humilment donar el meu punt de vista sobre el tema de la llista única (que guai és això de tenir blog!).

Conec gent que el 9N va votar sí-sí, que ni gats votarien mai una llista que tingués l'aval de CiU i que d'anar tots els independentistes junts podrien acabar votant altres partits. Això és així, cal acceptar-ho i ignorar-ho només pot beneficiar als unionistes. He de suposar que per l'extrem oposat de l'espectre polític hi haurà gent fent l'equivalent. I per això trobo que la llista única és una pèssima idea. Que es pot donar la mateixa idea d'unitat si es presenten 3 llistes amb el mateix nom (alguna cosa com "Llista per la independència-CiU", "Llista per la independència-ERC" i Llista per la independència-CUP"). Amb un nom tan clar, i posant-ho específicament en el programa absolutament ningú podria dir que no se sabia què votava la gent. Seria mentir.

Però això no li importa al Molt Honorable. Ha dit que o llista unitària o no convoca eleccions anticipades. I als altres no els agrada la idea argüint, amb tota la raó del món, el que ja he exposat. Semblen dues postures confrontades. Però ho són realment? Posem-hi imaginació.

La solució està precisament en fer encara més gran la democràcia. Posar el parlament més en mans de la gent. Aquesta és la meva proposta: fem que sigui una llista de país de debò. Reduïm d'una vegada el poder dels partits polítics i canviem la llei electoral per a què hi hagi llistes obertes. Només cal fer un canvi: que la gent tingui la capacitat de ratllar els noms que no els agradin per a què les persones que acabin ocupant els escons guanyats per la llista siguin les que hagin patit menys ratllades. Molt llarg de recomptar, una marranada per als vocals, però no seria el primer país en fer-se. Vols votar independència però els d'Unió et cauen de pena? Doncs votes la llista independentista ratllant els d'Unió. Si no ho recordo malament, en llistes del PSC havia vist que s'indicava al costat del nom quins eren els de CpC. Aquí també caldria indicar de quin partit són cada un per a assegurar la tria amb facilitat. M'imagino gent votant amb encara més ganes la llista independentista pel plaer de ratllar el nom d'en Mas o algun altre polític que li caigui especialment malament.

S'aconseguiria el doble objectiu de votar clarament a favor de la independència, però amb capacitat de poder opinar sobre el matís. Amb més capacitat i tot del que actualment es pot. I amb l'avantatge afegit que la resta de llistes no tindrien la capacitat d'oferir una pluralitat tan gran que pogués temptar als electors de sintetitzar-se la seva llista a mida.

Només hi ha un petit, minúscul, ridícul quasi insignificant problema: per a canviar la llei electoral cal que hi estiguin a favor dos terços, 90 escons del parlament català. I CiU, ERC, CUP i ICV només en sumen 87. Teníem els diputats díscols del PSC, però han anat marxant, o sigui que ja no hi podem confiar. Però tenim la sort que C's es va formar amb l'argument de la "regeneració democràtica" i que el PP no para de parlar-ne últimament, o sigui que no poden oposar-se a aquest canvi. Seria com si s'oposessin a què la gent s'expressés democràticament en un... oh..., mmmm... vaja... merda.

Bé, en fi... en tot cas, si algú té línia directa amb el capitost d'algun dels partits implicats, podria fer-me el favor de transmetre-li aquesta idea? Estaria bé que la presentessin al parlament ni que sigui per a deixar constància del sentiment democràtic de l'oposició.

-I pensar que tot aquest debat sobre si llista única o separades no tindria gaire sentit si tinguéssim un sistema de llistes obertes...
-Ah... dret a decidir, diuen...

7 comentaris:

 1. Interessant idea, però com dius, no crec que es pugui dur a la pràctica...
  Jo sóc d'aquells que sense voler faltar a ningú, mai he votat CiU. Ni vull fer-ho. No em sento que em representin. De fet, em plantejaria votar la CUP abans que CiU+ERC... imagina't...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Però oi que amb aquesta proposta una llista única entraria millor?

   Elimina
 2. T'has plantejat que si Artur Mas proposa una llista unitària político-civil que només parli d'independència és perquè els països i organitzacions internacionals li han dit que només així reconeixerien la voluntat de Catalunya de ser independent?

  ResponElimina
 3. Disculpa, Gargotaire, que contesti a l'Anònim jo mateix...
  Els països i organitzacions internacionals passen i passaran de nosaltres fins que no fem l'acte de sobirania que consisteix en proclamar-se independents. No els importa ni els 9N, ni els 11S, ... i molt menys la forma concreta en que s'arriba a aquesta proclamació. Tan hi fa arribar-hi després d'un referèndum, una llista unitària o un govern de concentració després de presentar-se per separat.

  ResponElimina

Cerca'ns a Google+