dimecres, 9 de juny del 2021

1504. Podria el virus haver sortit d'un laboratori? Parlem-ne

 


-A veure, és una hipòtesi que no puc negar, però...
-Ahà! No ho negues! O sigui que el virus es va escapar d'un laboratori!
-Uff... encara amb aquest tema? Em permet intentar aportar-hi una mica de llum? Es poden crear virus al laboratori? Resposta directa: sí. Jo mateix, l'autor d'aquests còmics n'he fet. És fàcil i es fa constantment arreu del món. Però aquesta mena de virus presenten un gros problema per a qualsevol hipòtesi conspiranoica: són detectacles. Vull dir que és possible llegir-ne la seqüència i saber amb facilitat si ha estat dissenyada per humans. Per tant, aquestes escenes...
-He creat un virus nou del no res amb unes propietats que faran tremolar el món, HA, HA, HA! UPS!
-Les podem anar descartant. Però si bé la tecnologia actual no fa possible crear virus de l'aire sense deixar rastre, el que sí que es pot fer és modificar els que ja existeixen. O sigui que aquesta escena.
-Porto trenta generacions seleccionant el virus més infectiu en cultius cel·lulars i he aconseguit una versió del virus que infecta molt millor en humans. UPS!
-Sí que seria possible que hagués passat. Ara bé, és una escena que presenta dos peròs. El primer és que aquesta només seria una part que hauria passat. La seqüència sencera seria...
-Ostres, quin rat-penat! L'estudiaré! Vaja, tenia un virus nou! Porto trenta generacions seleccionant el virus més infectiu en cultius cel·lulars i he aconseguit una versió del virus que infecta molt millor en humans! UPS!
-El segon problema és que aquest virus és totalment indistingible d'un virus natural dels que es produeixen sols a la natura. Que no hi ha manera de demostrar que hagi passat per un laboratori. A no ser, clar, que es descobreixi en un laboratori un virus anterior a la pandèmia que fos més semblant al SARS-CoV-2 que els descoberts a la natura. Però si existís, no hi confiaria gaire en què el fessin públic. Per tant, seria un escenari no distingible d'aquest altre
-Ostres, quin rat-penat! L'estudiaré! Vaja, tenia un virus nou! UPS!
-Però aquesta hipòtesi segueix presentant un problema. Podria això haver passat? Sí. Però per què voleu una cosa tan complicada? Aquesta versió és més senzilla i per tant més probalbe:
-Ostres, quin rat-penat!
-I amb això n'hi havia prou! Amb només això és virus podria haver passat als humans. Però clar, arribat aquest punt per què voleu un científic pel mig? Amb qualsevol pagès que passés per allà hauria passat el mateix.
-Ostres. quin rat-penat!
-De fet, ni tan sols calia que toqués el rat-penat.
.Se m'ha cagat un animal a sobre?
-Sí, amb això també n'hi ha prou. En definitiva: es pot descartar que el virus s'hagi escapat d'un laboratori? No. Definitivament podria haver passat. Però així que hi pensesuna mica de seguida arribes a la conclusió que no hi ha motius per donar-li més pes que d'altres escenaris amb menys i més senzill. I és per això que les respostes dels científics sovint semblen erràtiques i poc satisfactòries.
-Jo només he entés que algú que fabrica virus creu que han escapat d'un laboratori.
-No sé ni per què t'hi esforces...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cerca'ns a Google+