divendres, 6 de març del 2015

563. Medicalització depenent del nom

Estava jo l'altre dia mirant-me articles científics, i tampoc en vaig acabar de treure l'aigua clara, però em va semblar entendre que alguns proposaven que la cafeïna, com a estimulant que és, també es pot fer servir per al tractament del Trastorn amb Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH). Que no va també com el metilfenidat i a més té més efectes negatius, però que també comporta millores en els afectats.

I què tenim? Que els histèrics de sempre creen alarmes per un estimulant d'ús més restringit (va amb recepta) que funciona millor i amb menys efectes secundaris que no per un altre d'ús més generalitzat, que funciona pitjor i amb més efectes negatius. No sé ni si cal treure el tema que una sola Coca-cola té 5 cops més mil·ligrams de cafeïna que un tractament típic per al TDAH en té de metilfenidat.

La mateixa insubstancial fòbia absurda a tot el que soni ciència de sempre, vaja. A crear alarmes i conspiracions, que dóna diners i fa semblar intel·ligent.

-Que dónes un estimulant al teu fill per a tractar-li un trastorn que l'abocava al fracàs escolar?! Estàs boig?! Saps l'efecte que pot tenir en ell?! No pots medicalitzar un nen amb un estimulant per un motiu tan trivial com aquest!
-Això que està prenent el teu fill és Coca-cola amb cafeïna?

6 comentaris:

  1. Crec que la percepció general va més en la direcció de "el TDAH és una malaltia inventada o que es fa servir de comodí per explicar falta de interès en el temari". Com sempre però, potser és que no he conegut els histèrics de què parles.

    Offtopic: a "Que no va també com el metilfenidat", també -> tan bé.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oh, aquests hi són, i ja pots ensenyar els articles científics que vulguis que els és igual que les tomografies de positrons demostrin que l'alteració existeix i que la medicació els porta a una situació de normalitat mostral, que negaran tota evidència per forta que sigui.

      Però jo em referia al perfil que trobaràs amb facilitat si googleges "medicalización" i "niños". Fins i tot hi ha una associació d'aquests histèrics. El mal que fan a tants i tants de nens, els condemnats.

      Elimina
  2. Això em recoda a un cas que vaig patir on un neuròleg em va interpretarla ansietat que tenia + símptomes típics d'inseguretat com a paranoia (!)
    Em va receptar medicament que van fer molt més mal que bé. Si més no els he deixat, i si bé segueixo tenint problemes d'autoestima i de depressió, sense aquells medicamts i amb l'ajuda necessària la cosa va millorant.
    Això només per a dir que també hi ha casos de mal us de medicaments, però una cosa no treu l'altra, oi? ;)

    ResponElimina
  3. Fins i tot podríem dir que no té res a veure. Així, de bon rotllo. ;)

    P.D. Com que en missatge et posaves a parlar de medicaments el filtre del blogspot t'havia classificat com a spam XD

    ResponElimina
    Respostes
    1. Te en comú el tema medicació >.<
      Ho sento, però és que si no ho deia, petava.

      Elimina
    2. Que hi ha metges ineptes és clar i patent, però això no fa bons als paranoics. ;)

      Elimina

Cerca'ns a Google+