divendres, 13 de març del 2015

564. Res a veure

-Però és que no veieu que aquesta gent que interpreta literalment els textos sagrats de la meva religió no té res a veure amb la meva religió!?

4 comentaris:

  1. Comento tard però millor que mai: entenc que el tema té la seva gràcia, però sembla que sigui pitjor això que el dogma, o que sigui incorrecte aquesta postura. La convivència amb creients és necessària, i els que no són extremistes són els nostres millors aliats.

    Com els que interpreten les parts bones de la Bíblia i ignoren les parts dolentes per entendre que són "producte de les costums de la època", com ara la venda d'esclaus. I si parles de l'Alcorà no en sóc un expert però sé que diu que "salvar una vida equival a salvar tota la humanitat" i "matar una persona equival a matar tota la humanitat". La realitat és que es deixa molt a la interpretació i hi ha molt d'espai tant per fonamentalistes com per moderats.

    Suposo que l'equivalent seria que uns fanàtics de l'utilitarisme es poséssin a assassinar persones que contaminen per assegurar la supervivència de la resta del planeta. Tècnicament es pot interpretar així, no? Espera... no estaré descrivint la sinopsi de "I, Robot"?

    En resum: religió relativista sí, religió dogmàtica no.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ni Jo robot va d'això ni els "fanàtics de l'utilitarisme" (sigui el que sigui això) tenen cap llibre que sigui la veritat revelada indiscutible. Si fos així, serien membres d'una altra religió més.

      Evidentment que aquests llibres deixen molt a la interpretació, ja que són plens de contradiccions. Els cristians solen enfrontar-s'hi tapant-se les orelles i cridant mentre les hi expliques, els musulmans, per desgràcia solen acceptar-les mitjançant l'abrogació i per encara més desgràcia la sura de l'espasa és cap al final.

      En tot cas, la gran majoria de religiosos són molt millors persones del que serien si fessin realment cas als seus llibres. I no els fan cas perquè malgrat el que diguin creure (i realment s'ho pensen!) de què la seva ètica prové dels dictats d'aquests llibres, fan servir la seva ètica personal, la donada per l'evolució, per a triar quins passatges fer cas i quins no.

      Tot ben ridícul. No tenen el valor necessari per a afrontar la veritat.

      Elimina
    2. Sé que el símil era molt dèbil, jo mateix he pensat això de que no conté la "veritat revelada indiscutible". El mètode científic ajuda molt aquí.

      Però tornant al tema, qui interpreta que els llibres "sagrats" contenen la veritat revelada indiscutible solen estar casualment en certes zones geogràfiques i solen tenir interessos polítics, ja sigui l'església durant el Franquisme (i després, una mica més sutilment), el Tea Party, o els diferents grups terroristes que utilitzen l'Islam per justificar la guerra santa. Però també hi ha molts grups diferents dins d'una mateixa religió que posen diferents límits en el que són "veritats fonamentals", com ara els protestants.

      Com deies, els llibres sagrats estan plens de contradiccions (pel fet d'estar escrits per humans), i tenen tots missatges d'amor i venjança. Els extremistes es dediquen a ampliar els missatges de venjança i odi i ignorar els d'amor i fraternitat. Em sembla lògic i just que altres ignorin els missatges d'odi i venjança i ampliïn la resta, i que nosaltres estiguem a favor d'aquests últims. No acabo d'entendre el que demanes doncs, als creients.

      L'últim paràgraf ja l'agafo una mica amb pinces. No sé si et refereixes a l'evolució humana (i per tant per selecció natural), o l'evolució natural de la moral per ser, essencialment, fruit i influenciada per la societat. El que és segur és que la religió hi ha tingut una gran influència, i hi segueix tenint rellevància. Però crec que simplifiques molt la funció de la religió com a només proveïdora de moral. La religió és, sobretot, una resposta a la mortalitat humana, i no em sembla gens de covard no voler-se'n desfer.

      Elimina
    3. Em referia a la selecció natural. L'origen de la moral i empatia humana està explicada evolutivament i etològica i és amb aquesta empatia que decidim dir que cal seguir el fragment del llibre on es parla de la regla d'or i passar del tros on s'exigeix el matrimoni de les violades, matar les adúlteres i els infidels. Però els religiosos no sent-ne conscients seguiran repetint la falsedat que la seva moral prové del llibre. Que què demano als religiosos, preguntes? Que admetin la realitat del que acabo d'explicar i el que això implica.

      No, la nostra moral no prové dels llibres sagrats. Ni la seva. Excepte, és clar, en casos d'extremistes que tenen prohibit pensar (ho anomenen "fe" i ho consideren una virtut) com l'Estat Islàmic que intenten fer-ho complir tot. Et recomanaria que llegissis sobre l'abrogació i l'ordre de les sures.

      Elimina

Cerca'ns a Google+